عباسعلی ابونوری- اقتصاددان: از سال ۱۹۴۵ که جنگ جهانی دوم به انتها رسید، ایران عضو صندوق بینالمللی پول شد و از همان زمان این صندوق از کشورمان تعهد میگیرد تا اجرای سیاست ثبات نرخ ارز را در دستور کار داشته باشد، یعنی بانک مرکزی ایران حتما باید در راستای ثبات نرخ ارز در بازار مداخله کند تا آرامش نرخ ارز برقرار شود.
همانطور که زمان میگذرد و کشورمان با مسائل مختلفی مانند جنگ و تحریم مواجه میشود (که به نظرم گره اصلی تمامی مشکلات اقتصادی در کشورمان، مسئله تحریم است)، سیاستهای بانک مرکزی نیز در هر دوره به گونهای بوده که با کاهش تقاضای ارز در بازار، ثبات نرخ شکل بگیرد. اما معتقدم در مسیر ثبات نرخ ارز باید به وضعیت صندوق توسعه ملی توجه داشت تا این صندوق ارز کافی را در اختیار داشته باشد و در مواقع خاص بتواند روند عرضه را بهبود بخشد. مسلماً در فضای اقتصادی کشور زمانی که نرخ ارز ثبات نداشته باشد، در نتیجه بخش خصوصی انگیزهای برای سرمایهگذاری ندارد و کسانی از این فضا بهره میبرند که رانتخوار نوسانات نرخ ارز در بازار هستند و از آب گلآلود ماهی میگیرند، بنابراین ثبات نرخ ارز بسیار مهم است و باید برای آن تدبیر شود.
در خصوص نوسانات بازار ارز یکی از مسائل مهم، اخبار خوب و بد و تاثیر آنها بر بازار است. به گونهای که اخبار منفی و بد، دلیل اصلی نوسانات غیرمترقبه در نرخ ارز هستند. به نظرم باید به مسئله مدیریت انتظارات تورمی توجه ویژه شود، چرا که معتقدم دولت باید به وعدههای خود پایبند باشد و برای تحقق آنها بکوشد. به بیان دیگر، در صورت عدم توجه به وعدهها و عدم تحقق آنها، ممکن است فاصله مردم از دولت بیشتر و در نتیجه انتظارات تورمی هم بیشتر شود، بنابراین مدیریت انتظارات تورمی در مسیر ثبات نرخ ارز اهمیت دارد.
معتقدم شرایط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشورمان اجازه رهاسازی و شناورشدن نرخ ارز در مسیر تکنرخی را نمیدهد، چرا که همچون آزادسازی نرخ سوخت، تبعات تورمی و اجتماعی به همراه دارد، بنابراین باید یک آرامش در فضای جامعه و کسب و کارها وجود داشته باشد. در حقیقت در بازار ارز آرامش لازم وجود ندارد که بخواهیم از فردا نرخ ارز را تکنرخی کنیم و اجازه دهیم تا بازار تصمیم بگیرد که دلار چه نرخی شود!
بنابراین در این شرایط، رفتن به سمت تکنرخی شدن ارز و مکانیزم بازار به صلاح نیست و بانک مرکزی باید همچنان اجرای سیاست تثبیت به عنوان یک سیاست بینالمللی را با اصلاحاتی در دستور کار قرار دهد و برای سال آینده تداوم دهد تا نتایج مثبت آن مشاهده شود. باید توجه داشت که سیاست ثبات نرخ ارز یک دیدگاه بینالمللی است.
نظر شما