"محمد بن احمد الشیزاوی"، کارشناس مسائل اقتصادی عمان: عملکرد و مدیریت بانک مرکزی در مواقع بحران سیاسی به طور چشمگیری بر کنترل وضعیت اقتصادی اثرگذار است. اما بدیهی است که تدابیر بانک مرکزی در این مواقع و یا به عبارت دقیقتر مداخلات بانک مرکزی باید با حمایت تمامی ارکان موثر دولت باشد تا از بروز تکانهها و شوکهای اقتصادی ناشی از تنشهای سیاسی و منطقهای، حفاظت شود.
بر همین اساس، میتوان گفت که نقش بانک مرکزی به عنوان سیاستگذار اصلی بازار پول و ارز در مواقع بحران در مدیریت بازار ارز اگر به درستی ایفا شود، اثرگذاریهای لازم را دارد. نوسانات نرخ ارز که نتیجه برخی تحولات از جمله تلاطمهای سیاسی است و به طور مستقیم بر معیشت و سطح رفاه آحاد جامعه تاثیر میگذارد، جایگاه بانک مرکزی را در مدیریت این عرصه برجسته میکند. به عقیده "محمد بن احمد الشیزاوی"، کارشناس مسائل اقتصادی عمان و رئیس پیشین گروه اقتصادی روزنامه "عمان"، طبیعی است که اقتصاد کشورها تحت تأثیر تنشهای سیاسی قرار بگیرد، اما آنچه مهم است اینکه کشورها با افزایش همکاریهای اقتصادی بین خود و به کارگیری توان حداکثری برای حل اختلافات در منطقه و عدم تشدید تنشها، باید تلاش کنند تا تأثیر تنشهای سیاسی بر اقتصاد خود را کاهش دهند. بازارهای ارز، سهام و نفت، بازارهای جهانی هستند که به شدت تحت تأثیر هرگونه تنش سیاسی و یا بحران اقتصادی، مالی قرار میگیرند.
بانکها از طریق ایجاد و هدایت نقدینگی که برای اجرای پروژهها و ارتقای عملکرد بخش خصوصی ضروری است، یکی از مهمترین نقشهای حمایت از اقتصاد ملی را بر عهده دارند. در عین حال، اقدامات بانکهای مرکزی میتواند پیامدهای بحرانها را بر بازار ارز کاهش دهند، اما در مقابل، سیاستهای اقتصادی دولتها از اقدامات بانک مرکزی باید حمایتی باشد تا مداخلات به تاثیر مثبت مورد انتظار برسد.
در این زمینه، افزایش اختیارات بانک مرکزی برای مقابله با چالشها ضروری است. یک نکته دیگر در زمینه موثر شدن اقدامات بانک مرکزی، ارائه گزارشات شفاف قبل از انتشار شایعهها در جامعه، اطلاعرسانی لازم و پیشبینی رویدادها است.
نظر شما