راه اندازی بازار ارز تجاری توسط بانک مرکزی، یکی از تازهترین تحولات بنیادی در ساختار ارزی کشور بوده که این بازار با هدف شفافسازی در معاملات ارزی، کاهش رانتهای قیمتی ناشی از اختلاف نرخهای موجود و ارتقای سطح نظارت سیاستگذار ارزی بر نظامهای پرداخت و جریانهای ارزی، نقشی حیاتی در ثبات اقتصادی ایفا خواهد کرد. انتظار میرود آثار مثبت این رویکرد در آینده نزدیک به وضوح نمایان شود.
تعدد نرخهای ارز در سرفصلهای مختلف و فقدان سازوکاری شفاف در فرآیند تخصیص ارز، زمینه برخی سوءاستفادهها را فراهم میآورد، در حالی که با تقویت بازار ارز تجاری و تمرکز بر کشف نرخ ارز بر اساس عرضه و تقاضای واقعی، این مخاطرات به طور قابل توجهی کاهش مییابد. حذف رانتهای ارزی ناشی از دسترسی و آربیتراژ قیمتی، به بهبود توزیع منابع ارزی و بهبود سودآوری شرکتها منجر خواهد شد.
یکی از پیامدهای مثبت بازار ارز تجاری، تقویت چتر مدیریت و نظارت بانک مرکزی بر معاملات ارزی است. این بازار، با ایجاد یک بستر شفاف و امکان رصد دقیق معاملات، ابزارهای نظارتی بیشتری در اختیار بانک مرکزی قرار میدهد. این امر نه تنها به رگولاتوری دقیقتر بازار کمک میکند، بلکه از وقوع نوسانات و شوکهای ارزی جلوگیری خواهد کرد.
انتظار میرود با توسعه بازار ارز تجاری، آثارجانبی مثبت متعددی همچون شفافسازی در نرخگذاری ارز مشاهده شود که باعث افزایش سطح اطمینان فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران میشود. از سوی دیگر، با حذف بسترهای تخلفات احتمالی به ارتقای عدالت اقتصادی و اجتماعی کمک میکند. نتایج این اقدامات در نهایت منجر به رشد پایدار اقتصادی و تقویت اعتبار مقام پولی خواهد شد.
البته نباید از چالشهای موجود در مسیر تحقق اهداف بازار ارز تجاری غافل شد و در همین راستا میتوان به مقاومت برخی ذینفعان در برابر حذف رانتهای ارزی و احتمال بروز نوسانات اولیه در فرآیند تثبیت این بازار اشاره کرد. بانک مرکزی نیز در این مسیر تلاش میکند با بهرهگیری از ابزارهای سیاستی کارا، هماهنگی موثر با فعالان اقتصادی و سیاستهای ارتباطی فعال با کارگزاران اقتصادی، چالشهای موجود را مدیریت کرده و روند تحقق اهداف را تسریع بخشد.
در نهایت به طور خلاصه میتوان گفت که بازار ارز تجاری، نخستین بازار ارز حواله در کشور است که نرخ کشف شده در بازار ارز تجاری، نرخ اصلی معاملات ارزی کشور خواهد شد که در آینده میتواند علامتدهی بازار غیررسمی و قاچاق را کاهش دهد.
نظر شما