"استیون صیونی"- سردبیر Mid East Discourse و کارشناس آمریکایی، سوری. وی برنده جایزههای معتبر بینالمللی در حوزه روزنامهنگاری بوده و سردبیر میدل ایست دیسکورس Mid East Discourse است که در برنامههای تلویزیونی و رادیویی بینالمللی به عنوان کارشناس حضور دارد. متن زیر یادداشت اختصاصی استیون صیونی برای هفتهنامه تازههای اقتصاد است.
راه حلهای جدید برای مهار تورم نیازمند رویکردی چندوجهی است که اغلب شامل سیاستهای پولی، مالی و اصلاحات ساختاری در اقتصاد میشود. از طریق تعدیل سیاستهای پولی، بانکهای مرکزی میتوانند نرخهای بهره را برای کاهش عرضه پول و مهار تورم افزایش دهند. این روش سنتی مؤثر باقی میماند، اما رویکردهای جدیدتر نیز شامل انقباض کمی از طریق معکوس کردن تسهیلات کمی با فروش اوراق قرضه دولتی و یا اجازه به بلوغ آنها بدون سرمایهگذاری مجدد است. هدایت رو به جلو، مستلزم برقراری ارتباط شفاف با اهداف سیاست آتی برای مدیریت انتظارات بازار است. سیاستهای مالی، دولتها را برای تأثیرگذاری بر تقاضای کل، مخارج و مالیاتها تعدیل میکنند، همانند اصلاح سیاستهای مالیاتی و کاهش مالیات به منظور تامین کالاهای ضروری و کم کردن هزینهها برای مصرفکنندگان و در عین حال افزایش مالیات بر کالاهای لوکس. در بخش حمایتهای یارانهای، پرداخت یارانه موقت به کالاهای کلیدی و یا کنترل قیمتها، برای کاهش فشار هزینهها دنبال میشود. مداخلات سمت عرضه، بهرهوری و کارایی را در اقتصاد برای رفع تنگناهای زنجیره تامین، مانند سرمایهگذاری در زیرساخت، با بهبود لجستیک و حمل و نقل برای کاهش هزینهها افزایش میدهد. نوآوری و فناوری، پیشرفتهای تکنولوژیکی را برای افزایش بهرهوری تشویق میکند، و از آنسو نیز همکاری جهانی با سایر کشورها برای تثبیت زنجیره تامین جهانی و مدیریت قیمت کالاها دنبال میشود. مدیریت انتظارات تورمی جامعه با جلوگیری از شکلگیری انتظارات تورمی منفی جامعه سروکار دارد و میتوان از چندین استراتژی در این زمینه استفاده کرد. بانکهای مرکزی و دولتها باید اطلاعات شفاف و منسجمی به منظور تحقق اهداف، سیاستها و نتایج مورد انتظار در زمینه کنترل تورم داشته باشند.
تعامل با مردم برای دستیابی به اهداف کنترل تورم از طریق کمپینهای آموزشی میتواند پویایی تصمیمات و منطق پشت اقدامات سیاستی را توضیح دهد، ضمن اینکه از اقتصاد رفتاری میتوان برای طراحی سیاستهایی استفاده کرد که به طور موثر بر انتظارات و رفتارهای عمومی تأثیر میگذارد. بانکهای مرکزی باید رویکردی پیشگیرانه و انطباقی در مواجهه با تورم اتخاذ کنند. روشهایی در این زمینه از جمله مدیریت نرخ بهره برای کنترل تورم وجود دارد. مهار نوسانات بازار ارز، در گرو تثبیت بازار ارز است که میتواند به کنترل قیمت کالاها و فشارهای تورمی کمک کند. اثرگذاری این دست از اقدامات شامل استفاده از ذخایر ارزی و مداخلات هماهنگ بانک مرکزی در بازار ارز است. در بخش مربوط به نظارت و تجزیه و تحلیل دادهها نیز نظارت مداوم بر شاخصهای اقتصادی و تنظیم سیاستها بر اساس دادههای لحظهای مدنظر است. سیاستهای رسانهای بانک مرکزی باید به ارتباطات مؤثر منجر شود و سیاستهای رسانهای برای مدیریت انتظارات و اطلاعرسانی عمومی بسیار مهم است. بانکهای مرکزی میتوانند پیامهای واضح، مختصر و منسجمی را در خصوص اقدامات سیاستی و اهداف آنها از طریق رسانهها و سیاستهای ارتباطی ارائه دهند. استفاده از کانالهای رسانهای مختلف برای دستیابی به مخاطبان گسترده، از جمله رسانههای اجتماعی، بیانیههای مطبوعاتی و فضاهای عمومی، موجب انتشار اطلاعات میشود. شفافبودن در مورد فرآیندهای تصمیمگیری و ارائه دادههای مورد استفاده در سیاستگذاری، باعث ایجاد اعتمادعمومی میشود.
تنشهای سیاسی، جنگها و تحولات ناگهانی میتوانند بر اقدامات بانکهای مرکزی تأثیر منفی بگذارند. چنین رویدادهایی اغلب منجر به افزایش نوسانات بازار میشود و اجرای سیاستهای پولی را پیچیده میکند. از سوی دیگر، بیثباتی سیاسی میتواند عدم اطمینان ایجاد کرده و اثربخشی تصمیمات بانکهای مرکزی را تضعیف کند. ریسکهای ژئوپلیتیکی نیز ممکن است نیاز به اقدامات اضافی برای تثبیت اقتصاد و افزایش منابع بانک مرکزی داشته باشد.
در عین حال، مداخله دولت در امور بانک مرکزی میتواند منجر به از دست رفتن استقلال این بانک در تصمیم گیریهای بیطرفانه و بر اساس دادههای اقتصادی شود. فقدان استقلال میتواند اعتبار بانک مرکزی را نیز تضعیف کند. بر همین اساس، مداخلات با انگیزه سیاسی ممکن است منجر به انتخابهای سیاستی نامطلوب شود که به علل ریشهای تورم توجهی ندارند. بانک های مرکزی باید یک استراتژی رسانهای فعال برای مقابله با ارائه اطلاعات نادرست به جامعه و شفافسازی در مواجهه با تصمیمات سیاسی داشته باشند. افزایش درک عمومی از سیاستهای اقتصادی و مزایای آن، نیازمند ایجاد نهادی انعطافپذیری است که بتواند در برابر فشارهای خارجی مقاومت کند و یکپارچگی سیاستها را نیز حفظ نماید. توصیههای رسانهای به بانک مرکزی شامل بهروزرسانی منظم تصمیمات سیاستی و بیان اطلاعات درباره شرایط اقتصادی است. همچنین، تعامل فعال با رسانهها میتواند انتقال گزارشهای دقیق به جامعه را تضمین کند. استفاده از رسانههای اجتماعی و سایر پلتفرمها برای دستیابی به مخاطبان گستردهتر در کنار ارائه محتواهای آموزشی در مورد سیاستهای پولی نیز حائز اهمیت است. در نتیجه، ترکیبی از ارتباطات و سیاستگذاری شفاف در کنار حفظ استقلال بانکهای مرکزی برای مدیریت موثر تورم و انتظارات تورمی ضروری است، در حالی که ثبات سیاسی و همکاری با سایر نهادهای جهانی هم میتواند اثربخشی این اقدامات را بیشتر کند.
نظر شما