شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۳
سایه هیجان بر نوسانات بازار ارز 

بازار ارز غیررسمی طی ماه‌های اخیر با نوساناتی روبرو شده که نگرانی‌هایی را برای فعالان اقتصادی، تولیدکنندگان و مردم ایجاد کرده است.

این نوسانات عمدتا به دلیل هیجانات روانی برون‌زای بازار به وجود آمده که دلیل بنیادینی ندارد. همزمان با نوسانات مقطعی بازار ارز غیررسمی، بانک مرکزی با اتخاذ سیاست‌های ارزی جدید و ایجاد مرکز مبادله ارز این امکان را فراهم آورده که تمامی نیازهای ارزی کشور را تأمین کند و از این طریق به ثبات بازار ارز و کاهش نوسانات آن کمک شود.

بازار ارز تجاری به عنوان یکی از ابزارهای جدید سیاست‌گذاری ارزی در سال‌جاری، با هدف ایجاد تعادل در بازار ارز و تأمین نیازهای ارزی مختلف کشور راه‌اندازی شد. ساختار مرکز مبادله ارز و طلا، به‌ طور ویژه نیازهای ارزی تولیدکنندگان و بخش خدمات را پوشش می‌دهد و فرصتی مناسب برای دسترسی به ارز با نرخ مناسب و پیش‌بینی‌پذیر را در اختیار بخش‌های مذکور قرار می‌دهد.

با طراحی بازار ارز تجاری از سوی بانک مرکزی، تامین تمامی نیازهای ارزی تولیدکنندگان، اعم از واردات مواد اولیه و قطعات، تأمین ارز برای فعالیت‌های سرمایه‌گذاری و همچنین تأمین ارز برای واردات تجهیزات و ماشین‌آلات مورد نیاز، از این طریق به‌ راحتی قابل انجام خواهد بود. بانک مرکزی با هدایت و نظارت دقیق بر این فرایند، می‌تواند به تولیدکنندگان اطمینان بدهد که هیچ‌گونه کمبودی در تأمین ارز مورد نیاز برای تولید کالا وجود نخواهد داشت. این امر به کاهش ریسک‌های تولید، حفظ اشتغال و در نهایت رشد اقتصادی کمک می‌کند.

هیجانات مقطع کنونی بازار ارز، ناشی از پمپاژ شایعات، تحلیل‌های سوگیرانه و انتشار گسترده اخبار و داده‌های منفی نادرست در خصوص آینده سیاست‌های ارزی است. این عوامل منجر به افزایش تقاضای ارز به‌ طور کاذب و در نتیجه افزایش نرخ‌ها می‌شود. برآیند عملیات‌ روانی اعمال شده از سوی ذی‌نففعان التهاب در بازارهای مالی و دارایی، باعث بروز عدم اطمینان در میان فعالان اقتصادی شده و منجر به رفتارهای تهاجمی مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان می‌شود. در این وضعیت، تقاضای غیرواقعی برای ارز افزایش یافته و بازار تحت تأثیر اضطراب‌های سیاسی قرار می‌گیرد.

سیاست‌های ارزی جدید بانک مرکزی مانند راه‌اندازی بازار ارز تجاری، علاوه بر ایجاد بستر تأمین نیازهای ارزی کشور، می‌تواند به ‌عنوان عاملی مؤثر در کاهش تأثیر هیجانات و شایعات در بازار ارز عمل کند. با تقویت شفافیت و اطمینان در تأمین ارز، بانک مرکزی قادر خواهد بود تا به ‌تدریج از شدت نوسانات غیرمنطقی کاسته تا شرایط ثبات پایدار در بازار ارز حاکم شود. همچنین در این راستا، رسانه‌ها می‌توانند با انتشار اطلاعات دقیق و کارشناسی، از گسترش شایعات و هیجانات منفی در بازار جلوگیری کنند. نتیجه این اقدامات، در نهایت به تقویت اعتمادعمومی و کاهش التهابات بازار کمک خواهد کرد.

در نهایت بررسی وضعیت کنونی متغیرهای اثرگذار بر بازار ارز، وضعیت تجاری کشور و تحولات بنیادی اقتصاد نشان می‌دهد که مشکلی در تأمین نیازهای ارزی کشور وجود ندارد و بانک مرکزی در مرکز مبادله ارز و طلا می‌تواند به سهولت نیازهای ارزی تولیدکنندگان و بخش خدماتی را تأمین کند. نوسانات و هیجانات اخیر در بازار ارز عمدتاً ناشی از فشارهای سیاسی بین‌المللی و شایعات نادرستی است که با تقویت شفافیت تحولات اقتصادی و رشد آگاهی کارگزاران اقتصادی، این التهابات فروکش خواهد شد. مردم و فعالان اقتصادی باید آگاه باشند که نرخ ارز در کانال‌های اقتصادی و متعادلی قرار خواهد گرفت و باید از رفتارهای هیجانی در این بازار خودداری شود.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha