شنبه ۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۶
بانک مرکزی موتور محرک رشد اقتصادی را تقویت کرد

طی یک دهه اخیر در اقتصاد ایران، یکی از چالش‌های اساسی که بنگاه‌های تولیدی و بخش‌های مختلف صنایع با آن مواجه بودند مسئله تأمین مالی است.

در این راستا، بانک مرکزی در دو سال گذشته به عنوان سیاست‌گذار پولی، گام‌های مؤثری را برای توسعه ابزارهای نوین تأمین مالی برداشته است. تمرکز مقام پولی بر بهبود کارایی نظام تأمین مالی در کنار اهداف کلان خود، مانند مهار رشد نقدینگی و حفظ ثبات ارزی، می‌تواند آثار مثبتی بر عملکرد بنگاه‌های تولیدی و تداوم رشد اقتصادی داشته باشد. سیاست تثبیت اقتصادی که از سوی بانک مرکزی از ابتدای سال 1402 آغاز شد، با تکیه بر مهار رشد نقدینگی و کاهش نوسانات ارزی، تلاش کرد سطح پیش‌بینی‌پذیری را در اقتصاد ایران افزایش دهد و متغیرهای اقتصاد کلان را نیز به مقادیر بلندمدت خود بازگرداند. در این میان، توجه بانک مرکزی به مسئله تامین مالی به عنوان بازوی محرک تداوم رشد اقتصادی مثبت، نگاه جامع سیاست‌گذار پولی و ارزی را نشان می‌دهد.

یکی از اقدامات اخیر بانک مرکزی، توسعه اوراق "گام" است. این اوراق به عنوان ابزاری نوین در تأمین مالی، به بنگاه‌ها کمک می‌کند تا به راحتی و با هزینه کمتری، منابع مالی مورد نیاز خود را تأمین کنند. بانک مرکزی در بخشنامه‌ای جدید، شرایط پذیرش اوراق گام به عنوان پیش‌پرداخت برای تخصیص ارز واردات را به شبکه بانکی ابلاغ کرده است. این اقدام با هدف کاهش فشار نقدینگی بر واردکنندگان و تسهیل در فرآیند تخصیص ارز صورت گرفته است. علاوه بر این، بانک مرکزی با جهت‌دهی به ایجاد سازوکارهای تأمین مالی کارا، به بنگاه‌ها این امکان را می‌دهد که با استفاده از ابزارهای نوآورانه، فرآیند تأمین مالی خود را بهبود بخشند. پذیرش اوراق گام بابت پیش‌پرداخت تخصیص ارز واردات، به ویژه در شرایطی که نیاز به سرمایه در گردش واردکنندگان و تولیدکنندگان افزایش یافته است، می‌تواند به کاهش این نیاز کمک کند و در نتیجه، فرآیند تخصیص ارز نیز تسهیل شود. این اقدام نه تنها به بهبود وضعیت نقدینگی بنگاه‌ها کمک می‌کند، بلکه می‌تواند زمینه افزایش تولید و صادرات را از این ناحیه تقویت کند.

همچنین سیاست‌گذار پولی در اقدامی دیگر، در راستای بهبود فرآیندهای تأمین مالی زنجیره تولید، ضوابط ارائه خدمات تامین مالی زنجیره تولید توسط مؤسسه اعتباری را نیز ابلاغ کرده است. این ضوابط، به مؤسسات اعتباری این امکان را می‌دهد که با ارائه ابزارهای نوآورانه، به تأمین مالی زنجیره‌های تولیدی و تأمین نیازهای مالی بنگاه‌ها کمک کنند. این رویکرد نه تنها به بهبود دسترسی بنگاه‌ها به منابع مالی کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به افزایش بهره‌وری و افزایش کارایی نظام تامین مالی در اقتصاد منجر شود. حرکت بانک مرکزی به سمت توسعه ابزارهای تأمین مالی و توجه به این حوزه، در کنار سیاست‌های پولی پویا و فعال، می‌تواند به ایجاد یک نظام مالی پایدار و کارا منجر شود که منفعت تمامی بازیگران موجود در عرضه تامین مالی، اعم از بنگاه و واسطه مالی را حداکثر خواهد کرد. تداوم این رویکرد در بلندمدت می‌تواند به ایجاد یک بستر مناسب برای رشد پایدار اقتصادی و بهبود شرایط کسب‌وکار در کشور کمک کند.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha