حجتاله فرزانی - کارشناس پولی و بانکی: با حضور رئیسکل جدید بانک مرکزی و اتخاذ سیاست تثبیت اقتصادی، جلوی بخشی از هیجانات اقتصادی گرفته شد و بانک مرکزی توانست رشد نقدینگی را به نرخ هدفگذاری شده در سال گذشته برساند. روشی که بانک مرکزی به کار گرفت، کنترل نقدینگی از طریق جلوگیری از خلق نقدینگی توسط بانکها بود که با اجرای سیاست کنترل مقداری ترازنامه بانکها، توانست خلق نقدینگی بانکها را انتظام بخشد و جلوی بخش عمدهای از خلق پول توسط بانکها را بگیرد.
کار دیگری که بانک مرکزی تقریباً همزمان و هماهنگ با دولت توانست انجام دهد، مهار انتظارات تورمی بود که با دیپلماسی اقتصادی و اقداماتی که انجام داد و خبرهای خوبی که در موارد مختلف منتشر شد، توانست جلوی هیجانات و انتظارات تورمی را بگیرد، اما باید مدنظر باشد که یک پایه کنترل نقدینگی، بانکها هستند که بانک مرکزی میتواند با سیاستگذاری پولی و انقباضی جلوی آن را بگیرد، اما یک پایه دیگر انتظامبخشی بودجه دولت است که صرفاً در اختیار بانک مرکزی نیست و تیم اقتصادی دولت باید با هماهنگی بیشتری اقدام کند و در هماهنگی سیاستهای چندگانه مالی، پولی و بودجهای، نقدینگی از آن جنبه کنترل شود.
کنترل نقدینگی تا آنجایی که در توان بانک مرکزی بوده محقق شده است، ولی ادامه آن در سالجاری به دولت و تقاضایی که دولت برای پول دارد برمیگردد و از این جنبه ادامه راه، نیازمند هماهنگی بین سیاستهاست. فشار مضاعف بر شبکه بانکی کشور در این زمینه توجیه ندارد و اگر این مسیر تنها از طریق اعمال محدودیت بر شبکه بانکی ادامه یابد، صرفه اقتصادی عملیات بانکی را از بین میبرد و به تبع میطلبد در سال ۱۴۰۳ با توجه به اتفاقاتی که در فضای دیپلماسی و سیاسی کشور ممکن است رخ دهد و انتخابات را در آمریکا در پیش داریم، تیم اقتصادی دولت باید برنامه منسجمتر داشته باشد و هماهنگشدهتر عمل شود.
نظر شما