محمدرضا اکبری جور، پژوهشگر اقتصادی و مدرس دانشگاه: اولین گام مقابله با تحریمها این است که انضباط اقتصادی داشته باشیم و هر چقدر دولت بتواند انضباط اقتصادی بیشتری فراهم کند، جنبههای منفی تحریم کاهش خواهد یافت. انضباط اقتصادی به وجود آمده به کنترل انتظارات کمک کرد و زمانی که انتظارات مدیریت شد، شرایط اقتصادی نیز بهبود یافت. در ادامه انضباط اقتصادی موجب شد تا شاهد آزادسازی منابع بلوکه شده ایران در کشورهای دیگر باشیم.
انضباط مالی در کنار برنامه ایران برای افزایش تولید نفت، سیگنالهای خوبی به اقتصاد مخابره کرد. این سیگنال خوب اقتصادی موجب شد در بحرانهای به وجود آمده همچون جنگ در خاورمیانه، اثرات منفی آنچنانی در بازارهای مالی کشورمان حس نکنیم.
در این شرایط طبیعی است که فعالیتهای تولیدی در کشور رشد کند، در نتیجه شاهد بهبود عملکرد بازارهای مالی و به خصوص بازار سرمایه هستیم. البته این روزها شرایط بازار سرمایه و صنعت بیمه نیز بهبود یافته و بنده پیشبینی میکنم که آینده بازار سرمایه روشن است.
البته بسیاری از مواد اولیه زنجیره تولید از خارج وارد میشود که نیازمند تخصیص ارز است. در انتهای زنجیره تولید محصول نهایی ایجاد و بخشی از محصول نهایی نیز در داخل مصرف و بخشی هم صادر میشود. در این زنجیره تولید هر چقدر ثبات نرخ ارز و ثبات اقتصادی داشته باشیم، این زنجیره کار خود را بدون اختلال انجام میدهد، بنابراین تولیدکننده میتواند قیمت محصول نهایی را پیشبینی کند. در ادامه پیشبینیپذیری اقتصادی فراهم میشود، بنابراین هر چقدر که ثبات نرخ ارز تداوم یابد در انتهای زنجیره تولید، محصول نهایی کمتر از بازار ارز تاثیر خواهد پذیرفت.
بانک جهانی گزارشی ارائه و پیشبینی کرده که در سال ۲۰۲۳ رشد اقتصادی در کشورهای مختلف جهان به ۱.۵ درصد میرسد، اما به نظر میرسد که کشورمان در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ شرایط اقتصادی بهتری خواهد داشت و صادرات کالا افزایش مییابد و تخصیص ارز با سهولت بیشتری صورت خواهد گرفت.
نوسانات نرخ ارز در کوتاهمدت موجب زیان به بخشهای مختلف اقتصادی میشود. در شرایطی که نوسان نرخ ارز بالا است، کشورهای مختلف جهان اعم از کشورهای توسعهیافته و کشورهای در حال توسعه سعی میکنند تا سیاست تثبیت نرخ ارز را اجرایی کنند و زمانی که سیاست تثبیت در اجرا موفقیتآمیز بود، در این زمان میتوان برای اقتصاد برنامهریزی و انتظارات را مدیریت کرد، بنابراین دولتها سعی میکنند که در یک محدوده مشخص قیمت ارز را باثبات نگه دارند.
در دوره جدید مدیریت بانک مرکزی، ثبات بازار ارز با جدیت تمام پیگیری و در حوزه نظام ارزی تحولات و بازارهایی ایجاد شده که شفافسازیهایی مبتنی بر تجربه جهانی به دنبال داشت و ما هم نباید خودمان را منفک از دنیا بدانیم. به نظر میرسد با توجه به سیگنالهای مثبت اقتصادی، بازار آرام و باثباتی در نیمه دوم سال ۱۴۰۲ خواهیم داشت.
نظر شما